Plaça de la Vila Nº 15, Vilanova i la Geltrú  +34 938935311
0 items - 0.00 

La Vella Quaresma

La Vella Quaresma, als Països Catalans, té la forma d’una vella arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d’una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Va vestida com una vella catalana o una pagesa mallorquina. A les mans hi duu o bé dos bacallans, o bé un bacallà i una graella i un cistell.

escanear0735

La Bacallanera, de Barcelona, dibuix de Tomàs Padró (1867) (Costumari Català de Joan Amades)

escanear0734

Figura de la Quaresma, del Museu Folklòric de Ripoll (Costumari Català de Joan Amades)

Durant els dies de carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita; la vella Quaresma acaba guanyant i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes; els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, l’ordre i la calma. Segons la tradició, els menjars abundants es canviaven per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Només els diumenges es podia menjar peix. Els que compraven la butlla a l’església catòlica, els permetien menjar carn els divendres de quaresma.

“Quaresma” deriva del llatí quadragèsima, o el “quarantè” dia abans de Pasqua. La duració de la Quaresma, té el seu origen en el simbolisme que té el nombre 40 com a símbol de plenitud.

Com ja sabeu, les dates de la Quaresma varien en funció de com quedi fixada la Pasqua, i pot oscil·lar entre el 4 de Febrer i el 10 de Març el seu inici, i el seu final entre el 22 de Març i el 25 d’Abril.

La Jaia Serrada de Menorca, 1910 (Costumari Català de Joan Amades)

La Jaia Serrada de Menorca, 1910 (Costumari Català de Joan Amades)

Categories: Blog

Comments are closed.